al contingut a la navegació Informació de contacte

Jornada de captació de donants de medul·la òssia a Sant Llorenç de Morunys

El trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang i on cada any, a l’estat espanyol, 5.000 persones en són diagnosticades.

DISSABTE 29 JULIOL 2023

La donació de medul·la pot salvar vides i requereix un procés relativament senzill que consisteix en substituir les cèl·lules malaltes del pacient per cèl·lules sanes d’un donant que sigui compatible. Per tant, es necessita que més persones s’inscriguin en el Registre de Donants per assegurar que tots els malalts tinguin un donant compatible.

Pot ser donant qualsevol persona entre 18 i 40 anys amb bona salut i cal tenir present que només 1 de cada 3.000 donants acabarà sent compatible amb un pacient. Aquesta medul·la òssia estarà disponible per a qualsevol malalt d’arreu del món que necessiti un trasplantament.

Abans de fer la donació, es important rebre informació del compromís que un adquireix quan s’apunta al Registre i per aquest motiu, es demana que es llegeixi i signi un consentiment i poder aclarir tots els dubtes i preguntes que es vulguin fer.

Amb una mostra de sang es pot saber la compatibilitat de la medul·la òssia del donant amb la dels pacients de leucèmia que la necessiten. La donació es fa, obtenint les cèl·lules mare que s’extrauen del torrent sanguini del donant, amb un separador cel·lular, o be, extraient sang medul·lar de l’os del maluc amb unes puncions que requereixen anestèsia i unes hores d’hospitalització, però aquest mètode només s’utilitza en un 10% dels cassos. A la medul·la òssia es generen les cèl·lules mare de la sang i no té res a veure amb la medul.la espinal. La medul·la òssia es regenera completament en uns dies.

L’Associació Fènix participa en aquesta jornada de captació de donants de medul·la òssia a Sant Llorenç de Morunys diumenge dia 6 d’agost dins la campanya de captació de sang que organitza el Banc de Sang i de Teixits i l’Associació de Donants de Sang del Solsonès i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de St. Llorenç de Morunys i de la Farmàcia Òptica Casas.