al contingut a la navegació Informació de contacte

Jordi Riart: “Oferim serveis de proximitat sense que el pacient de càncer hagi de fer desplaçaments”

L’Associació Fènix, de Solsona, és una entitat de referència a l’hora de donar suport i ajuda a pacients i familiars de càncer de la comarca.

Jordi Riart, president de l'Associació Fènix
Jordi Riart, president de l'Associació Fènix

DILLUNS 04 FEBRER 2019

“El nom de Fènix és una al·lusió a l’au mitològica que té la capacitat de renéixer de les cendres. A l’associació l’utilitzem com a metàfora de la lluita contra el càncer i de la superació. Una renaixença de la persona.” Així acaba l’entrevista a Jordi Riart, president de l’entitat. Abans, però, ens explica tot això...

Fa 10 anys naixia l’Associació Fènix...
Així és. Els inicis cal situar-los a l’any 2009, quan un grup de persones sensibles a la problemàtica que genera la malaltia del càncer van decidir constituir una associació que pogués donar suport i ajuda a pacients i familiars o cuidadors, incidint en l’àmbit comarcal del Solsonès.
En quin moment de la malaltia acostumen a acudir els i les pacients a l’entitat?
En la majoria dels casos s’apropen a Fènix en la fase de diagnòstic.
I què és el primer que feu vosaltres en rebre’ls?
Intentem transmetre serenitat davant d’un problema greu de salut i confiança en l’equip oncològic de tractament.
A partir de llavors...
Oferim suport emocional i facilitem instruments per gestionar adequadament el procés de la malaltia (psicooncologia), recuperació de l’elasticitat corporal i la mobilitat (fisioteràpia), i reparació dels efectes colaterals dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia (estètica oncològica). Com no, també gestionem l’allotjament al cuidador o familiar del pacient en llargues estades a l’hospital de referència, normalment situat a Barcelona i un servei d’orientació laboral desprès del càncer, el programa ‘Reprèn’.
Que els hospitals de referència acostumin a quedar lluny del Solsonès, fa encara més imprescindible la presència d’entitats com la vostra en el territori?
La nostra gran utilitat és que oferim serveis de proximitat sense que el pacient hagi de fer grans desplaçaments per rebre aquest tipus d’atenció. Quan el pacient s’ha de tractar fora de l’hospital de Manresa i ha de traslladar-se a altres centres, normalment ubicats a Barcelona, es genera una situació problemàtica per l’acompanyant, ja que són llargues estades i no resulta fàcil el transport des de qualsevol municipi del Solsonès.
En aquest context, poder oferir una allotjament per l’acompanyant és clau...
Exacte. Nosaltres en aquests casos gestionem un allotjament proper a l’hospital on es tracta el pacient, per poder facilitar el màxim el temps d’acompanyament al malalt de càncer.
Tenint en compte l’àrea geogràfica on aboqueu els vostres esforços, a quantes persones doneu suport habitualment?
Quantifiquem el treball per nombre de sessions o actuacions per servei. Així, tenim que durant l’any 2018, es van realitzar 43 sessions de psicooncologia, 51 tractaments de fisioteràpia,124 d’estètica oncològica, 3 allotjaments propers a l’hospital de referència situat a Barcelona i 2 pacients participants al programa ‘Reprèn’. En total, s’han beneficiat dels serveis de Fènix 26 persones.
A més dels serveis, explica’ns quins actes i activitats de conscienciació i divulgació dueu a terme al llarg de l’any.
El mes de febrer participem en el Dia Mundial contra el Càncer, amb un acte públic al nucli antic de la ciutat de Solsona, amb la col·locació simbòlica d’espelmes, la lectura d’un manifest i la participació de les autoritats locals i de l’escola de dansa del municipi. Organitzem seminaris i xerrades contra el tabaquisme als centres de secundària de Solsona. També tallers i xerrades de menjar saludable oberts al públic en general amb la participació de reconeguts xefs i cuineres de gran ressò mediàtic.
Escolta, no pareu!
I això no és tot! Participem en el programa ‘Jo també menjo fruita’, adreçat als principals centres de primària comarcals. Som presents en les fires més rellevants de la comarca promovent els nostres serveis i per la captació de fons. Editem punts de llibre, programem banys de bosc a la primavera i a la tardor, com a teràpia de prevenció i hàbits saludables. A més, cada any organitzem campanyes de captació de donants de mèdul.la òssia, conjuntament amb l’Associació de donants de sang del Solsonès.
Per acabar, com una persona pot implicar-se amb la vostra entitat?
Tenim dos nivells d’implicació. Un seria fent-se soci de Fènix amb una quota anual a partir de 10 euros, per aquelles persones sensibilitzades amb la problemàtica del càncer i que estan disposades a donar suport econòmic per fer front a la despesa que originen els serveis gratuïts que ofereix l’entitat.
I pel que fa a persones voluntàries?
Aquest seria l’altre nivell d’implicació, per aquelles persones que ens poden ajudar, ja sigui en la confecció de productes manufacturats que oferim a les fires o en la participació presencial en campanyes concretes.
Per acabar el nom de ‘Fènix’, per algun motiu especial?
El nom és una al·lusió a l’au mitològica de Fènix, que te la capacitat de renéixer de les cendres i que l’associació utilitza com metàfora de la lluita contra el càncer i de la superació. Com una renaixença de la persona.

Font: XarxaNet