al contingut a la navegació Informació de contacte

Aquest programa busca encarar la malaltia de forma positiva

L’Associació Fènix d’ajuda ¡ suport contra el càncer ofereix el servei de psicooncologia que tracta de donar suport emocional i tècniques d’afrontament per a aquelles persones que han passat o estan passant un procés de càncer. Tanmateix atén a familiars que també poden necessitar aquest servei.

Jordi Sánchez, psicooncòleg
Jordi Sánchez, psicooncòleg

DILLUNS 15 SETEMBRE 2014

Per aquest motiu, a través de convenis amb institucions, com la Fundació Althaia i Centre Sanitari dei Solsonès i amb l'ajuda dels fons recaptats en els diversos actes que Fènix organitza durant l’any, es duu a terme un servei de psicooncologia amb atenció periòdica mensual. El psicooncòleg Jordi Sánchez ens explica aquest Programa d'assessorament i suport psicològic.

En què consisteix el Programa d’assessorament i suport psicològic que ofereix l’associació Fènix?

Aquest programa s’ofereix a les persones que han patit una patologia de càncer. Consisteix a donar suport a la part psicològica dei pacient. També donem informació, atès que a vegades el pacient té molts dubtes sobre el que li està passant, els tranquil·litzem ¡ alhora els orientem. A més, tractern les patologies derivades d’aquesta malaltia, com pot ser l’ansietat, la depressió...

Quins beneficis pot aportar al pacient?

Aquest servei contribueix a la millora de la qualitat de vida de la persona. Moltes vegades, si ei pacient té problemes psicològics, afronta la malaltia d’una manera poc adient. Amb aquest programa es busca encarar la malaltia de forma positiva.

També s’hi poden acollir familiars dels pacients?

En molts casos ens trobem que no només el pacient està patint, sinó també qui l’envolta. Per això, els familiars també poden venir. També els orientem ¡ els informem tal com fem amb els pacients, ja que ens trobem molts familiars que no saben de quins recursos disposen, què han de fer...

Aquest programa s’adapta a les diverses fases del procés de la malaltia...

Aquest programa s’adapta perfectament a la fase del procés de la malaltia. No és el mateix quan comença la malaltia que quan ja s’ha fet quimioteràpia o s’està en fase terminal.

També es pot fer de forma individualitzada o en grup...

Normalment les sessions es fan de forma individualitzada, però dediquem una hora a fer un grup de teràpia que està orientat a treballar amb la tècnica del mindfullness (aquí, ara!). Amb aquesta teràpia treballem tècniques de relaxació, ioga, respiració... El principal objectiu és pensar en aquí i ara sense anar més enllà. Amb això es pretén reduir l’ansietat ¡ millorar la qualitat de vida. En aquesta teràpia de grup va canviant la gent que ve, és un grup molt obert.

Quina duració té aquest programa?

Aquest programa té una duració de 4 o 5 mesos, però venint una vegada al mes es pot allargar més. També depèn del tipus de patologia. El temps és molt relatiu.

Què han de fer les persones interessades en aquest servei d’assessorament i suport psicològic?

Les persones interessades a rebre assessorament i suport psicològic es poden posar en contacte amb l’Associació Fènix omplint el formulari de contacte, o a l'adreça fenixsolsones@gmail.com. També a través de la doctora Begoña López, que coordina el nou servei en horari laboral, al Centre Sanitari de Solsona o a través del psicooncòleg Jordi Sánchez a l'adreça gudo_19@hotmail.com.

Font: Celsona núm. 884

Miquel Manzano